X

KALENDER

NATTEN FØR JULAFTEN

Prosjektledelse, instruksjon, oversettelse: Haakon M. A. Smestad

Co-produsent: Harald Ottesen Nødtvedt

Konsulent: Mari Andreassen

Produksjonsassistent: Grettir Einarsson

 

På scenen:

Harald Ottesen Nødtvedt — GEIR

Haakon M. A. Smestad — SIMON

Jon Vegard Hovdal — ALVEN 

Turid S. Rivertz Vatne — MICHELLE

 

Takk til:

Mikkel Angelo Anchissi Joner (foto), Dukkenikkerne (kostyme), Nanna Elisabeth Berntsen (RadVent), Ingunn Rivertz Vatne (Solhov i Lyngen)

 

Video

Teaser
 

Spillesteder

Provisoriet ved Rådstua Teaterhus i Tromsø (2. - 4. desember 2016)

Haubitz ved Kristiansten Festning i Trondheim (8. - 18. desember 2016)

 

Det stemmer det folk sier, det er f @ # n meg straks jul, igjen, og vi befinner oss i Geirs varehus fullt av stjålne leker og annet tyvegods. Livet har ikke vært så greit siden kona forlot han, og han savner sønnen sin. Det hele tilspisses når han overrumpler en fyr som forsøker å bryte seg inn. Innbruddstyven, som for anledningen er utkledd som alv, hevder å være ansatt i et Internasjonalt Gavedistribusjonsbyrå, og sier at julen står i fare for å måtte avlyses om han ikke slippes fri. Geir er ikke overbevist. Usikker på hvordan å håndtere situasjonen tilkaller han kompisen Simon, som straks stiller spørsmålstegn ved Geirs mentale helse. Sammen forhører de inntrengeren, som trygler om å få gå. For uten tilgang til det narkotiske pulveret «Julestemning», er det fare for at han kommer til å dø av abstinensene, som utvilsomt ville satt en demper for hans egen julefeiring, men også for alle andre, hvis man skal tro på noe av det han sier. Fyren skal ha poeng for originalitet, om ikke annet. Desperate tider for innbruddstyver.

 

Natten Før Julaften

— er en mørk, vittig og sylskarp anti-julefortelling for voksne, som retter et søkelys mot julen, industrien, dysfunksjonelle familieforhold og all angst, forventning og skuffelser assosiert med disse. Selv om stykket i hovedsak er en mørk komedie, ligger det også en klangbunn av noe sårt og fint under, som de fleste vil kunne kjenne seg igjen i. Her møter vi Geir og Simon, samt Geirs prostituerte venn Michelle, i deres kamp for å finne nærhet og meningen med det hele, særlig under høytiden, som de alle har et særs anstrengt forhold til.

Forestillingen ble fremført for første gang ved The Red Room i London i desember 1995. Oppsetningen er nylig oversatt av Haakon M. A. Smestad og framføres for første gang på norsk under RadVent i Tromsø 2016, med forestillinger ved Kristiansten Festning i Trondheim.

 

Forfatteren

— Antony Neilson (født 1967 i Edinburg) er en skotsk manusforfatter og regissør ofte assosiert med ufiltrert og provokativt teater og er kjent for sin utforsking av sex og vold. Selv om han ofte er ansett som en pioner i in-yer-face-theatre har han uttrykt at han ikke liker beskrivelsen, fordi det antyder et forsøk på å drive vekk publikum, som aldri har vært hans målsetning. Han foretrekker heller at arbeidet kategoriseres som «eksperimentelt teater».

 

 

Anmeldelser

«Julens minst julete drama
Friskt, uhøytidelig og skeivt bilde på samfunnets skyggesider natten før julaften.

Røffe dialoger, frodige humor, mye energi, mange absurde sider og godt spill (spesielt fra Jon Vegard Hovdal) gjør dette til en friskt og grunnleggende ujulete alternativ i jula. /…/ stykket har et avslutningspoeng som i hvert fall undertegnede fant noe forstyrrende. Men pytt, en morsom og uventet inngang til jula er dette uansett.»

Ole Jacob Hoel v/ Adresseavisen (10.desember 2016)

 

«Mørk komedie tar for seg vår utilstrekkelighet

Teaterterminalen tar for seg vanskelige problemstillinger med både humor og innsikt.

Selv om de fire figurene på scenen på ulike måter alle er utskudd i samfunnet, er det likevel ikke så altfor vanskelig å kjenne seg igjen i deres følelser. /…/ Harald Ottesen Nødtvedt er strålende i rollen som Geir. Jon Vegard Hovdal blir stadig mer overbevisende i sitt forsøk på å fortelle at han virkelig er en alv.»

Helge Matland v/iTromsø (3. desember 2016)